Kiszonka z kukurydzy to podstawa żywienia zwierząt gospodarskich. Ta pełnowartościowa pasza objętościowa, przeznaczona głównie dla bydła mlecznego, wyróżnia się stosunkowo łatwą uprawą, wysokim stopniem przyswajalności suchej masy oraz łatwością i stabilnością zakiszania. Aby kiszonka paszowa stanowiła pełne zabezpieczenie bazy żywieniowej dla inwentarza, należy świadomie wybrać odmiany o wysokim potencjale plonotwórczym. Zobacz, na co zwracać uwagę przed zakupem materiału siewnego.
Kukurydza na kiszonkę – jak wybrać odpowiednią?
Szczególnie pożądaną cechą w przypadku kukurydzy przeznaczonej na kiszonkę jest stay-green, czyli zdolność do utrzymywania zieloności liści przy dojrzewaniu kolby. W praktyce oznacza to, że liście i łodygi pozostają zielone nawet po osiągnięciu dojrzałości mlecznej lub woskowej. To bardzo ważne, ponieważ nadmiernie wysuszone części zielone utrudniają późniejsze kiszenie.
Kolejną kwestią, którą należy uwzględnić przy wyborze odmiany na kiszonkę, jest FAO, czyli liczbowe oznaczenie czasu dojrzewania. Klasyfikacja wygląda w tym przypadku następująco:
· FAO do 190 – odmiana bardzo wczesna;
· FAO między 200 a 220 – odmiana wczesna,
· FAO między 230 a 240 – odmiana średnio wczesna,
· FAO między 250 a 290 – odmiana średnio późna,
· FAO powyżej 290 - odmiana późna.
Istotnym ułatwieniem dla rolników jest lista odmian zalecanych w danych województwach publikowana w serwisie internetowym COBORU. Wykaz ten uwzględnia odmiany, które najlepiej plonują w konkretnych rejonach Polski.
Kukurydza na kiszonkę – odmiana wczesna czy późna?
Praktyka pokazuje, że plony w przypadku odmian wczesnych nie są tak wysokie jak średnio wczesnych czy średnio późnych, co ma związek z krótkim okresem wegetacji. Ich zaletą jest jednak dość duży udział kolby w objętości rośliny. Rolnicy decydują się na takie odmiany zważywszy na możliwość siewu rośliny następcze ozimej, co jest nieosiągalne w przypadku odmian późniejszych. Wysiewanie odmiany o wysokim FAO jest natomiast dość ryzykowne, ponieważ trudno osiągnąć pełną dojrzałość. W efekcie kiszonka z kukurydzy ma mniejszy udział kolby w stosunku do reszty masy.
Odmiany kukurydzy na kiszonkę – jakie są polecane?
Oferta rynkowa obejmuje szeroki wybór odmian kukurydzy na kiszonkę. Dużym zainteresowaniem wśród właścicieli gospodarstw rolnych cieszy się SM Pokusa z HR Smolice doceniona przez rolników za bardzo wysoki plon świeżej masy, który można osiągnąć także na słabszy glebach. To odmiana o pośrednim typie flint, która dobrze sobie radzi z wiosennymi przymrozkami i może być z powodzeniem wysiana wcześniej niż odmiany dent. Dodatkowo zawiera spore ilości skrobi, co ma pozytywny wpływ na wydajność bydła mlecznego. Warto przy tym zaznaczyć, że jest polecana przez COBORU w większości województw.
- Zewnętrzny materiał partnerski