Korzyści związane z kwasami tłuszczowymi Omega-3Jeśli jesteś podobny do większości ludzi, prawdopodobnie zażywasz suplementy oleju rybnego lub jesz ryby, ponieważ słyszałeś, że są one dobre dla serca. W końcu w jakim innym pożywieniu można znaleźć kwasy tłuszczowe omega-3? American Heart Association zaleca spożywanie dwóch porcji ryb tygodniowo. Zaleca się również przyjmowanie 500 mg EPA i DHA dziennie z suplementów oleju rybnego lub innego źródła, aby zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Ale ile tak naprawdę wiesz o tym powszechnie stosowanym suplemencie? Przeanalizujmy korzyści i zagrożenia związane z olejem rybnym, abyś mógł sam zdecydować, czy jest on dla Ciebie odpowiedni.

Korzyści z oleju rybiego dla serca

Zdrowie serca jest głównym powodem, dla którego ludzie przyjmują suplementy oleju rybnego. Olej rybi przynosi wiele korzyści dla serca, m.in. obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów i poprawia przepływ krwi.

  • Codzienne przyjmowanie suplementów z olejem rybnym lub jedzenie ryb dwa razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca o 10%.

  • Dzieje się tak, ponieważ olej rybny obniża ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów we krwi i przepływ krwi.

Olej rybny może również obniżyć ryzyko rozwoju innych chorób, w tym cukrzycy, niektórych nowotworów i choroby Alzheimera. Olej rybi jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są przydatne w zapobieganiu chorobom serca. Mogą one również obniżyć ryzyko rozwoju innych chorób, w tym cukrzycy, niektórych nowotworów i choroby Alzheimera. Olej rybi wpływa korzystnie na serce poprzez obniżenie ciśnienia krwi, poziomu trójglicerydów we krwi oraz poprawę przepływu krwi. Codzienne przyjmowanie suplementów z olejem rybnym lub jedzenie ryb dwa razy w tygodniu może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca o 10%. To nie wszystko.

Jak suplementy oleju rybnego wpływają na Twoje zdrowie?

Suplementy oleju rybnego są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 EPA i DHA, które obniżają ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i poprawiają przepływ krwi. Zarówno EPA, jak i DHA zapobiegają powstawaniu zakrzepów krwi, które mogą prowadzić do zawałów serca lub udarów mózgu. Stwierdzono, że EPA i DHA zmniejszają ryzyko śmierci z powodu zawałów serca i udarów mózgu o około 25%. Codzienne przyjmowanie suplementów oleju rybnego lub jedzenie ryb dwa razy w tygodniu może również zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca o 10%. DHA ma również wiele innych ważnych właściwości zdrowotnych, w tym poprawia wzrok, normalizuje poziom cukru we krwi i wspomaga prawidłowy rozwój płodu.